..siihen liitetään vielä kaikenlainen keräily, mikä liittyy rotuun ja sen historiaan. Meille on kerääntynyt melkoisesti Peke-patsaita ja kaikkea Pekeihin liittyvää, on Foo-koiria, on lohikäärmeitä paljon itämaisia tavaroita ja niihin kuuluva symboliikka liittyykin sitten kiinalaiseen kulttuuriin, fengsuihin . Tässä muutamia niihin liittyviä asioita.

DSC_0320%20%281280x407%29-normal.jpg

Erilaisia peke aiheisia patsaita, on sivussa pari antiikkista foo-koiraa ja pienet pixietkin.

Erilaiset koristeelliset fengshui esineet ja pienoispatsaat antavat mukavan mahdollisuuden luoda viihtyisä ja tasapainoinen kodin yksinkertaisin keinoin. Niiden avulla kohotetaan sisustuksessa hyvän energian (chi) virtauksia ja ne vetävät puoleensa ulkomuotonsa, materiaalinsa ja sijoituspaikkansa mukaisia asioita, kuten terveyttä, vaurautta tai hyviä mahdollisuuksia uralla etenemiseen. Oheisena muutamia vinkkejä, joilla lisätä hieman fengshuita ja hyvää chi energiaa omaan elinympäristöön. Onko tämä sitten taikauskoa, vai mitä, mutta kuulostaahan nämä tarut ja symboliikka aika hauskalta.

DSC_0357%20%281280x1057%29%20%282%29-nor

Tämä ihana peke taulu on Iiris Kinnusen työ.

DSC_0359%20%281280x873%29-normal.jpg

Japanilainen puutarha, silkkilangalla ommeltu taulu, matkamuisto Kiinan matkalta.

DSC_0323%20%281280x669%29-normal.jpg

Tuossa on meidän oven vartiajat Foo.koirat,ovat lähinnä ulko-ovea.

Muinoin Kiinassa temppeleitä porteilla vahtineet mystiset leijonapatsaat ovat äärimmäisen suosittuja fengshui koristeita. Nämä suojelevat eläimet asetetaan mielellään kodeissa pareittain lattialle ulko-oven läheisyyteen, yksi oven kummallekkin puolelle tai korkealle paikalle pihaporttien luokse katsomaan kodista poispäin. Raivoisan näköiset Fu Dog (Foo Dog) patsaat kuvaavat urheutta ja hyvää energiaa karkottaen paikoillaan pois pahoja vaikutuksia tai ihmisiä, jotka saattavat vahingoittaa talon asukkaita.

DSC_0321%20%281280x686%29-normal.jpg

Meidän jade lohikäärmeet, ovat todella painavat.

Lohikäärme kuvastaa fengshuissa ehdotonta voimaa ja viisautta. Se on muutoksen henki kuten elämä itse ja kiinalaisen kulttuurin tärkein symboli. Pienoispatsaissa lohikäärmeen kynsissä on usein "helmi", joka kuvastaa valtaa. Tämä voimaesine voidaan asettaa kodin itäosaan, oviaukon läheisyyteen tai mihin tahansa, missä lohikäärmeen vahvuutta ja hyvää onnea tarvitaan. Lohikäärmeen suotuisat voimat toimivat hyvin myös näyttävällä paikalla toimistossa.Kiinalainen lohikäärmehahmo Loong edustaa maskuliinista yangia, siittämistä, hedelmällisyyttä ja aktiivisuutta. Loong on myös demonien karkottaja ja sateen symboli. Uskomusten mukaan Loongit asuvat talvella maan alla, mistä ne tulevat esiin vuoden toisena kuukautena ja saavat aikaan sateen ja ukkosen. Kiinassa vietetäänkin toisen kuukauden toisena päivänä värikkäitä "lohikäärmejuhlia" Loongin talviunilta heräämisen ja kevään alkamisen kunniaksi. Juhlaa vietetään kantamalla suuria liikuteltavia paperilohikäärmeitä ja ampumalla ilotulituksia.Aikoinaan Loong oli keisarin ja keisarillisen vallan symboli, ja tarujen mukaan ensimmäinen keisari sai alkunsa lohikäärmeestä. Kiinalaisessa astrologiassa lohikäärme on yksi 12 horoskooppieläimestä.

Perinteisessä kiinalaisessa kulttuurissa Pixiu (tunnetaan myös nimillä Tianlu tai Bixie) on yksi viidestä suotuisimmasta eläimestä. Kiinalaiset kutsuvat tätä leijonalta näyttävää otusta onnenpedoksi. Pixiu omaa lohikäärmeen pään, koiran tai leijonan kehon sekä kyvyn lentää. Se on voimakas hahmo, joka toimii taivaanvartijana demoneja ja kummituksia vastaan. Lohikäärmeen tapaan Pixiu tuo onnea ihmisille ja toimii myös pahojen voimien häätäjänä. Fengshuin mukaan Pixiu suojaa koteja, häätää pirullisia henkiä ja kohottaa omistajansa vaurautta sekä vahvuutta.

DSC_0361%20%281280x642%29-normal.jpg

Nämä ovat  meidän Pixiut, tuo hymyilevä enkeli on vähän vastapainona.

Kiinanpalatsikoira rotu syntyi siten, että Kiinan keisari Ming Han (28-75 jKr.) hylkäsi vanhan uskonnon, kungfutselaisuuden, ja omaksui uuden, buddhalaisuuden. Buddhaan liittyy myyttejä koirista ja leijonista, ja kiinalaisessa buddhalaisuudessa ne yhdistyvät leijonakoiraksi. Ming Han olisi siis halunnut lemmikikseen leijonan esikuvaansa seuraten. Keisarille ei kuitenkaan ollut saatavilla leijonaa, joten hovimiehillä on mahtanut olla vaikeaa toteuttaa saamaansa käskyä. Joku kuitenkin huomasi keisarin pienten koirien ja ulkomailta kauppiaiden mukana tulleiden leijonapatsaiden samankaltaisuuden. Nämä leijonapatsaat olivat ulkomailta saapuneita ja taiteilijan näkökulmia leijonasta, jolloin ne muistuttivat todellista leijonaa melko vähän. Ne kuitenkin riittivät esikuvaksi kiinalaisille. Koirasta tehtiin tätäen leijonan korvike, ja sen vahva jumalallisuus liittyy sekä buddhalaisuuteen Kiinassa että keisarin vähitellen muodostuneeseen symboliseen suhteeseen Buddhan kanssa.

Kiinalaisilla on paljon symbolieläimiä. Lohikäärme tarkoittaa poikaa, feenikslintu tyttöä. Vauvat tuo Kiinassa haikaran sijaan erityinen tietynlainen lohikäärme. Lepakko on rikkauksien ja aarteiden symboli. Leijona on yleisesti vallan symboli ja urosleijonapatsaiden tassun alla on aina pallo, naarasleijonan vastaavasti poikanen. Katso seuraavan kerran kaupungilla, vartioiko tuttua kiinalaista ravintolaasi uros- vai naarasleijona, vai kenties molemmat.

Leijonakoirat suojelevat temppeleitä ja pyhäköitä kaikelta pahalta ja julmalta mikä niitä uhmaa. Ovella (ulkoa päin katsoen) oikeanpuoleinen leijonakoira on Ah. Se on uros, jonka kita on aina avoinna. Vasemmanpuoleinen Un on naaras, ja sen kita on aina kiinni. Nimet viittaavat japanilaisen hiragana-tavumerkistön ensimmäiseen (a) ja viimeiseen (n) merkkiin. Leijonakoiria ei ole tarkoitettu pelottaviksi hahmoiksi, vaan ystävällisiksi ja suorastaan huvittaviksi.

Thaimaan matkalla kuvattuja Foo-koiria

Kiinalainen Foo koira lahjoitettu Thaimaan kuninkaalle.

DSC_0511%20%281280x982%29-normal.jpg

Japanissa Miyaman saarella

DSC_0510%20%281280x849%29-normal.jpg

Äskeisen pari.

IMG_0429%20%281193x1280%29-normal.jpg

Nämä on kuvattu Vietnamissa, Saigonilaisen pankin edessä.

IMG_0428%20%281280x967%29-normal.jpg

Edellisen pari naaraspuolinen poikanen tassun alla.

DSC03571.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Jadesta valmistettu lohikäärme,jalokiviehtaan tuotantoa Xianissa

PIC_1189.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yin puutarhan portinvartija lohikäärmeet  Shangahaissa.